Stofmærker kan bruges til mange ting!

Før i tiden var stofmærker sådan noget, som man brugt til at lappe alt fra gardiner til tøj og telte, og det var lige meget, om det havde samme farve eller tekstur: man smed ikke noget ud, hvis det kunne bruges igen.

Derfor var det desværre også et tegn på fattigdom, hvis man kom i skole med lappet tøj, og desto flere stofmærker til lapning, man havde på, desto mere fattig så man ud.

Langsomt, men sikkert, havde de fleste mennesker råd til at købe tøj, og man behøvede ikke fikse det, man havde ved hånden, da selv de aller mest fattige i samfundet havde råd til nyt tøj.

Derfor blev det derefter faktisk set som et tegn på overskud, hvis man syede stofmærker på tøjet, fordi man så kunne skille sig ud – og nu skulle der gerne være et mønster eller et motiv på disse stofmærker, så man virkelig gjorde sig bemærket.

Men stofmærker bruger man også i andre områder, hvor man ligefrem stiler efter at få sådan nogle stofmærker, der viser, at man har udmærket sig på et område, eller nu har tilladelse eller erfaring nok til at gøre noget bestemt.

Den slag ser man blandt andet i spejdervæsenet, hvor man nogle steder stadig gør sig fortjent til at få nogle stofmærker, hvor man kan se på dem, at man har opøvet sig nogle evner på et bestemt område.

Faktisk bruger man også stofmærker som en form for trofæer i nogle sammenhænge, hvor man viser, at man var den bedste på ens område til for eksempel en konkurrence.

Så kan man vælge at sy dette mærke på ens uniform eller bare have dem liggende, så man kan vise ens samling frem, så man ikke risikerer, at ens mærker bliver slidte eller snavsede ved at være ude at blive båret på tøjet.