Slib gulvet glat

Vi har fjernet lakken og de små skader i træet, og gulvet er nu jævnt, rent – og dækket af slibespor, som ville gøre gulvet umuligt at holde, hvis de fik lov at stå. Gulvet ville suge vand og skidt til sig, og ethvert forsøg på at lakere eller oliere er spild af penge og gør ondt værre.

Slibesporene skal fjernes – ved at slibe dem ned med finere slibepapir, som efterlader nye spor. Det fine slibepapir, du skal slutte af med, ville være alt for længe om at fjerne de groveste spor, så man sliber med stadig finere papir. Om du vil slutte af med 150, 180 eller måske finere papir, afgør du selv – på gulvet her er det passende med korn 150.

 

  1. Fjern slibesporene

Næste formiddag fejer vi støvet op fra arbejdet med det grove slibepapir. Vi skal nu til at fjerne slibesporene med stadig finere slibepapir, og vi arbejder i rent træ, så det vil være dumt at forurene arbejdet med lakrester, skidt fra rillerne eller løse slibekorn.

 

  1. Korn 60

Vi starter med kornstørrelse 60 på den store maskine og lader nu kanterne stå, til vi når til sidste finhed. Systematisk skubber og trækker vi, vender maskinen for at nå begge vægge – kører hele gulvet over igen og igen, til korn 60 ikke gør det glattere.

 

  1. Korn 100 til 150

Fra korn 60 går vi op til korn 100, og til sidst går vi op til  korn 150. Med hver finhed kører vi hele gulvet over mange gange, til det ikke mere gør nogen forskel. Mange gange og med god bevægelse for at slibe så ensartet og jævnt som muligt.

 

  1. Så er det kanternes tur

Og så glattes kanterne ud med korn 60, 100 og til sidst 150. Ved enden af brædderne har den store maskine efterladt et urørt felt på 10-12 cm, og det sliber vi i plan med resten af gulvet, inden vi kører hele kanten rundt med stadig finere papir.

Tip: Beskyt eventuelt væggen med pap, hvor maskinen kører meget.

 

  1. Afslut eller fortsæt – vurdér

Du kan slutte ved korn 150 eller tage et endnu finere papir som korn 240, alt efter gulvtype. Efter endnu en dag er gulvet slebet helt glat og smukt.

 

Du kan også få hjælp af en gulvsliber i Holbæk