Hvor meget kan du huske fra fysiktimen i forbindelse med en væglampe?

De færreste af os blev nok undervist i noget så specifikt som væglamper, da vi fik i folkeskolen og have fysiktimer.

Men vi er dog ret sikre på, at du lærte som noget af det første, hvad der var vekselstrøm, hvad der var jævnstrøm, noget om watt, ohm, ampere og så videre.

Hvor meget har du så styr på den slags, når du selv skal sætte en Væglampe op, hvis du ikke har en elektriker hyret ind til at gøre dette, og det ikke er et lovkrav, at du får sådan en autoriseret af slagsen til at gøre det for dig?

Mange mennesker kan ikke sætte lamper op, og det gælder begge kønnene, men selv hvis man evner at sætte dem op på væggen, har man så stadigvæk forstand på at tilslutte dem el-nettet korrekt, eller er det her, man skal stoppe og op netop ansætte en professionel fagmand til at gøre dette?

De fleste mennesker overvejer blot, om de skal finde en pære med stor eller lille fatning til deres væglampe, men har de egentlig styr på, hvis fatningen er korrekt, om strømmen vil gå igennem pæren?

Der er også her, man skal huske sin basislærdom fra folkeskolen om, hvorvidt pæren vil sprænge, lyse for lydt, selvom det ikke er en sparepære, eller helt tilpas, når du tænder for lampen.

Men farligst er det nok, når du skal tilslutte denne væglampe til resten af nettet, for selvom du selvfølgelig husker at slukke for strømmen, gerne på hovedafbryderen, hvor irriterende det end kan være for andre, der bruger noget elektronik, eller man skal hen at tænde hver enkelt enhed igen bagefter.

For på den måde er du helt sikker på, at du ikke kommer til at give dig selv stød, når du tænder for el-nettet igen.

Og lad os da så håbe, at du også her har husket din viden fra fysikkens verden, så du ikke ender med at lave en kortslutning.